Met dank aan “Loesje”, deze kreet vond eens ik op een sticker in een kerstpakket. Als uitnodiging om minder te oordelen en meer liefdevol te communiceren. We vinden allemaal zoveel, vaak zonder te onderzoeken of dat wat we vinden ook klopt. Vanuit een eerste emotie reageren we. Met een oordeel.

Precies dat wat je niet wilt.

Wat zo jammer is, is dat een oordeel precies dat teweegbrengt wat we niet willen. Met een oordeel nemen we energetisch afstand van de ander. Terwijl we eigenlijk juist gehoord willen worden. We willen erkenning  voor ons gevoel of onze boodschap. Dat krijg je niet met een oordeel naar de ander, de kans wordt wel groter als je eerst onderzoekt of dat oordeel wel klopt. En daarvoor is een vriendelijke benadering van de ander een veel effectievere manier.

Een open houding nodigt uit!

Als jij iets aardigs zegt tegen die ander, opent die zich voor contact met jou. Dat is het moment dat je onderzoek kan starten. Wat is er nou mooier dan twee mensen die hun hart openen voor elkaar? Pas dan kun je luisteren en onderzoeken wat de ander wil en nodig heeft om verder te kunnen. In een open houding is er ruimte om af te stemmen op elkaar.

Meer weten over hoe dat oordelen ontstaat? Heb je er last van, dat je vaak iets vindt en de ander er negatief op reageert? Weet dat het onbewuste reacties zijn, afweermechanismen.

En toch kun je daar wat aan doen! Nieuwsgierig? Neem eens contact met me op. Ik leg je uit hoe je de reactie van het onderbewuste sneller kunt herkennen en onderbreken en leer je hoe je bewust een andere keuze kunt maken. Dat maakt  je contacten zoveel plezieriger!